Mis on suir?

Suir on mesilaste poolt kogutud õietolm, mis on läbi teinud piimhappelise käärimise.

SUIRA VALMIMISPROTSESS

Suira valmistamiseks koguvad mesilased taimedelt õietolmu. Õietolm on nagu teravili, mis otse tarbimiseks hästi ei sobi. Selleks, et õietolm oleks omastatav, valmistavad mesilased sellest endale "leiba" – suira. Siit tuleneb ka suira teine nimi, "mesilaste leib". Kogutud õietolmu suruvad mesilased kärjekannus kokku tihedaks tombuks, niisutavad seda seedenõredega ning konserveerivad lõpuks meega. Protsessi normaalseks kulgemiseks hoitakse tarus temperatuur 35ºC juures. Hapniku juurdepääsuta keskkonnas algab seejärel kaks nädalat kestev fermentiseerumis- ja käärimisprotsess, mille tulemusena suureneb suira happe- ja suhkrusisaldus ning tekib K-vitamiin.

Suira tarvitavad mesilased mesilasemale või töömesilastele toitepiima valmistamiseks, nagu ka toidusegu valmistamiseks vakladele. Suira tarvitavad enamalt jaolt noored arenevad mesilased.

SUIRA KEEMILINE KOOSTIS

Suir sisaldab keskmiselt 55% süsivesikuid, 35% valke, 3% vitamiine (A, B1, B2, B3, B5, B6, E, C, P, D ja K), mineraalaineid (fosfor, magneesium, kaalium, naatrium, magneesium, tsink, raud, koobalt, vask, kroom, jood jt), 2% rasvhappeid ning 5% muid aineid - fermente, looduslikke antibiootikume, antioksüdante, hormoone.

Võrreldes õietolmuga on suira toiteväärtus 3 korda suurem ja igast muust õietolmu asendajast on see 9 korda suurem. Ka antibiootilisi omadusi on suiral 3 korda rohkem kui õietolmul. Tänu suiras sisalduvale meele on temas rohkem ka süsivesikuid. Samuti on suiras rohkem piimhapet kui õietolmus, kuid vähem valke ja rasvu. Suir sisaldab oluliselt rohkem mineraalsooli, vitamiine ja orgaanilisi happeid.

SUIRA KASUTAMINE

Arstid ja ravitsejad on suira kasutanud juba ammustest aegadest ravimina ning noorendava preparaadina.

Suir suurendab toitainete omastamist ja nende toime tõhusust inimese organismis. See on suurepärane abivahend kõhnumise ja aneemia korral; taastab kilpnäärme, maksa, seedetrakti, närvi- ja hormoonsüsteemi normaalse tegevuse, parandab vereringlust, alandab vere kolesteroolitaset, alandab vererõhku, soodustab sapi- ja uriinieritust, suurendab valgeliblede, punaliblede ja hemoglobiini sisaldust veres, taastab kasuliku mikrofloora soolestikus, vähendab eesnäärme suurenemise ohtu, pidurdab onkoloogiliste protsesside arengut, peatab skleroosi arengu, pidurdab enneaegset vananemist ja tugevdab immuunsüsteemi.

Profülaktika - üks teelusikatäis suira kaks korda päevas (pool tundi enne sööki). Enne suira alla neelamist lasta viimasel suus täielikult sulada.